Over Green Dresscode

Hallo,

Ik ben Jessy, een veertiger die de laatste jaren zich meer en meer bewust is geworden van de ecologische voetafdruk. Bij vele van onze dagelijkse handelingen staan we niet stil bij de impact op de mensen rondom ons en op onze planeet. Als we op een schakelaar duwen, gaat het licht aan. Als we de kraan opendraaien, komt er water uit. Als we naar een grootwarenhuis gaan, liggen daar alle mogelijke etenswaren die we maar kunnen bedenken. Als we naar een shopping center gaan, is het aanbod aan kledij zo groot dat we niet kunnen kiezen. Over het algemeen beschouwen we al deze dingen als vanzelfsprekend. Maar zelden staan we stil over de impact op onze planeet en onze medemens.

De laatste jaren heb ik af en toe stilgestaan en nagedacht. Hier een voorbeeldje. Ik dronk jaren en jaren water uit flessen. Nooit echt bij stilgestaan waarom ik flessenwater drink terwijl er perfect drinkbaar water uit de kraan komt. Zoals bij veel mensen: ik was het zo gewoon. Ik had het thuis zo gezien, deed hetzelfde zonder er ooit over na te denken. Maar waarom drinken we water uit flessen? Er moeten flessen gemaakt worden (dikwijls dan nog van plastic), ze moeten gevuld worden, getransporteerd worden en de flessen moeten, in het beste geval, gerecycleerd worden. Je moet bovendien nog met de flessen zeulen en het is een pak duurder dan kraantjeswater.

Zo, heb ik verschillende aha-momentjes gehad de voorbije jaren en mijn consumentengedrag bijgestuurd. Mijn laatste aha-momentje is rond kledij. Ook hier weer, nooit bij stilgestaan waar mijn kledij vandaan komt en hoeveel stuks ik eigenlijk in mijn kleerkast heb hangen. Tot nu dus.

Zelden staan we stil bij het overaanbod aan kledij en hoe het mogelijk is dat we voor slechts enkele euro’s al kledingstukken kunnen kopen. Gelukkig zijn er intussen ook heel wat verschillende merken die dezelfde groene gedachte hebben. Sommige grote bekende merken, passen hun productie- en materiaalkeuze aan. Echter, het zijn toch veel meer onbekendere merken die echt het verschil maken en die voluit gaan voor een ecologische manier van produceren doorheen de hele supply chain, te beginnen met het produceren van de grondstoffen tot en met het lokaal verdelen van de kledij. Deze merken worden beloond voor hun onnoemelijke investeringen in betere werkomstandigheden, in milieuvriendelijke productiemethoden, in het ontwikkelen van nieuwe duurzame materialen, enzovoort. Velen hebben verschillende certificeringen die worden toegewezen door onafhankelijke organisaties en die dus een garantie bieden naar de consument dat uw kledingstuk wel degelijk gemaakt is op een zo duurzaam mogelijke manier. Meer info over de verschillende certificeringen vindt u terug onder de sectie duurzaamheid. Het zijn dit type van onbekendere duurzame merken die u terugvindt in deze webshop. Als consument hebben we zoveel macht. Door stukken van deze aanbieders te kiezen, steunen we hun in hun missie om verder te blijven investeren in het vergroenen van het productieproces en in het verbeteren van werkomstandigheden van de productiemedewerkers. En zo dragen we allemaal bij tot een eerlijkere en groenere wereld.

Kijk zeker eens op de volgende pagina’s voor meer info over de impact van de modewereld op de natuur en op onze medemensen.

Jessy