Onze merken

“We love beautiful products. We think organic and we believe fairness is never out of fashion.”

Dit Duitse label is een echte voorloper voor ecologische kledij. Zij blijven op zoek gaan naar nieuwe materialen om te gebruiken in hun stukken. Zo waren zij de eerste om EcoVero te gebruiken.

Het volledige bedrijf is GOTS gecertifieerd sinds 2011. Dat betekent dat elk stuk dat zij produceren aan de strenge GOTS vereisten voldoen. In 2015, zijn ze lid geworden van de Fair Wear Foundation (FWF) en bovendien gebruiken zij voor hun katoen, enkel Fairtrade gecertifieerd biokatoen uit India, wat eerlijke prijzen garandeert voor de katoenboeren. ARMEDANGELS is ook 90% PETA approved vegan.

De meeste stukken worden in Portugal en Turkije gemaakt, hun jeans in Tunesië. Al hun partners worden geregeld bezocht, gecontroleerd en hebben allemaal de nodige certificeringen omtrent arbeidsomstandigheden.

ARMEDANGELS streeft naar samenwerkingen op langere termijn met hun producenten om zo meer en meer invloed te krijgen op verdere verbeteringen omtrent milieu impact en arbeidsomstandigheden.

“The future of fashion is in the palm of our hands. Let’s set good trends together!”

Vanaf oktober bieden we enkele schoenen aan van het Poolse merk Bohema. 

Bohema is een klein bedrijfje opgericht door Wiola and Sebastian in 2013. Bij de start richtten zij zich vooral op vegan schoenen, dus schoenen zonder enige dierlijke producten. Echter vanaf 2017 gaan zij zich ook richten op milieuvriendelijke materialen zoals Pinatex (ananasleer).  In 2018 zijn zij de eerste in Polen die schoenen aanbieden uit Pinatex.

Zij blijven de ontwikkelingen van plantaardig leer op de voet volgen. Met als resultaat dat zij in 2019 de eerste ter wereld zijn die Desserto cactusleer in hun schoenen gebruikt. En sinds dit jaar, hebben zij ook schoenen die gemaakt worden van Vegea druivenleer. 

De productie gebeurt volledig in Polen met de hand, op een zo duurzaam mogelijke manier. Ook toeleveranciers zijn voornamelijk lokale Poolse bedrijfjes. 

Certificeringen heeft Bohema nog niet. Zij werken zelf ook nog continu aan verbeteringen in hun processen. Maar aangezien zij durven te innoveren in een moeilijk gegeven als duurzame schoenen, nemen wij ze graag op in onze collectie. 

“Rethinking Fashion – Our vision is to bring respect, trust and transparency back into the fashion industry.”

Brava is een klein Spaans label, opgericht in 2015, initieel gericht op mannenmode, maar sinds enkele seizoen hebben zij ook vrouwenmode. Momenteel zijn ze bezig om B Corp certifiëring te behalen. Ondanks dat ze nog geen andere certificeringen hebben zijn zij niet minder bezig met ecologie. Zij kiezen bewust om enkel met producenten in Spanje en Portugal te werken om zo regelmatig hun partners te kunnen bezoeken en controleren.

Naar materiaalkeuze toe, gebruiken ook zij enkel biokatoen met GOTS label, Ecovero, biowol en veel gerecycleerde materialen. Zo kiezen ze in hun wintercollectie van 2020 voor gerecycleerde wol.

Hun ecologisch rapport van Q1 2020 is na te lezen op hun website. Neem zeker eens een kijkje.

“Kurk – Het leder van de 21ste eeuw”

Je vindt in onze collectie ook enkele handtassen van het belgische Captain Cork terug in de winkel.

Captain Cork is een jong Antwerps bedrijf, opgericht in 2018 en geïnspireerd door de overleden vader van de oprichtster die ecoloog in hart en nieren was.

Kurk is één van de meest ecologische materialen dat er bestaat. Bovendien komt alle kurk die Captain Cork gebruikt uit Portugal en worden de handtassen ook in Portugal met de hand vervaardigd. Wist je trouwens dat kurkboeren bij de hoogst betaalde arbeiders in Europa zijn? Hun werk is van zo’n groot nationaal en ecologisch belang dat ze op alle niveaus goed verzekerd en voorzien worden. Ze worden trouwens ook niet naar de opbrengst betaald, maar per uur. Op die manier wil de Portugese overheid de kwaliteit garanderen. Topproducten met een positieve voetafdruk….want de kurkbossen in Portugal zijn bovendien ook nog eens de groene long voor Europa.

“ésme studios is a lifestyle brand as well as a statement about you and your values.  We combine the very best in terms of eco-friendly materials, comfort and design and make sure that it is produced in an ethical and socially responsible way.”

Esmé studios is een Deens merk opgericht door iemand die zelf reeds jaren in de fashion industrie werkte en zag hoe vervuilend deze industrie was. Vanuit het idee dat mode ook op een propere en eerlijke manier moet kunnen gemaakt worden, werd esmé studios opgericht.

Zij zijn bewust weggestapt van de fast fashion en kiezen nu voor 2 grote collecties per jaar plus 2 kleinere capsule collecties, allemaal in samenwerking met partners die BSCI, Fairtrade en GOTS gecertificeerd zijn. 

Intussen staan zij zelf zo ver dat het bedrijf zelf GOTS gecertificeerd is en Global Recycled Standard certificatie heeft voor al het gerecycleerde polyester dat ze gebruiken.

“Together Sustainable since 2011”

froy & dind is één van de merken van het Belgische Green Queens, gelegen in Antwerpen en opgericht in 2011.

Green Queens is een kleinschalig familiebedrijf, met ontwerp studio in Antwerpen. Green Queens zelf heeft als bedrijf geen certificeringen. Maar ook hier weer, grote focus op alle ecologische aspecten, gaande van gebruik van grondstoffen (ze gebruiken onder andere GOTS gecertificeerd biokatoen, Tencel en bamboe), over verpakkingen en transport.

Eén van Green Queens grote focuspunten is ook overproductie. Zo werken zij bijna uitsluitend met pre-orders. De kleine overschotten die er toch zijn van vorige seizoenen schenken ze weg aan prachtige, lokale initiatieven zoals CAW Antwerpen of het Berrefonds – die met de stoffen kleding maken voor overleden kindjes – of ze steunen internationale organisaties zoals Clemensactie in Congo.

Meeste van hun collectie wordt in Turkije geproduceerd, door bedrijven die voldoen aan de GOTS vereisten.

“Sometimes you don’t need something new to create something great. Sometimes you already have all you need. MARKBERG RECYCLED is a collection of bags made from recycled plastic bottles. Because if we all do a little bit. A little bit can become a whole lot.”

Misschien ons minst ecologische merk, maar zo goed op weg, dat ik ze zeker wil stimuleren om verder te ontwikkelen door hun tassen van hun recycled collectie aan te bieden.

MARKBERG is opgericht in 2008 in Denemarken door een koppel, Mette Astrup (MA) en Rune Klemmensen (RK). Sinds het ontstaan focussen zij op kwaliteit, duurzaamheid en tijdloos Scandinavisch design. Zij hebben over de jaren verschillende initiatieven genomen, zoals enkel leder gebruiken afkomstig uit de vleesindustrie, of alle chroom verbannen uit hun producten.  Markberg is ook lid van Leather Working Group (LWG), een non-profitorganisatie die zich inzet voor het verminderen van de milieu-impact van de leerindustrie. Het is Markberg’s doel om ervoor te zorgen dat alle looierijen in hun toeleveringsketen uiterlijk in 2022 worden gecontroleerd door LWG met een bronzen classificatie. Ze verwachten dit doel al in 2021 voor 80% van hun leersoorten te bereiken.

In 2020 zijn ze vol voor ecologie gegaan met hun recycled collectie. Zowel de tassen zelf als de schouderriemen zijn gemaakt van gerecycleerde plastiek flessen (PET flessen). De binnenkant is gemaakt van 100% gerecycleerde plastics. De tassen dragen dan ook de Global Recycled Standard Certification.

MARKBERG heeft de voorbije jaren niet enkel aan hun duurzaamheid hard gewerkt, maar ook aan hun sociale verantwoordelijkheid. Zo zijn ze nu lid van UN Global Compact.

“Join the Slow Fashion Revolution”

Eén van de pioniers in ecologische kledij. Het koppel achter dit merk ontmoette elkaar op hun trektochten doorheen India en Nepal in 1989. Net voor hun terugkeer naar UK, besloten ze om met hun laatste geld kledingstukken te kopen bij de lokale bevolking in Nepal. Na ongeveer 5 jaar zelf de kledij te verkopen op lokale markten en festivals binnen UK, besluiten ze om als groothandelaar te beginnen.

Vandaag gebruiken zij nog steeds producenten in Nepal en India waar ze reeds lang mee samenwerken, allemaal fair trade gecertificeerd. Zij steunen en doneren ook aan lokale non profit organisaties in India zoals TAMWED, gericht op het verbeteren van de algemene gezondheid op het afgelegen Indische platteland.

Nomads Clothing is lid van British Association of Fairtrade Shops and Suppliers.

Over de jaren heen, zijn zij buiten hun focus op fair trade zich ook gaan toeleggen op milieu impact. Sinds 2018, zijn zij als bedrijf GOTS gecertificeerd.

“sensitive t-shirts for creative women & men, durable and eco-friendly, designed and screenprinted with waterbased inks in Amsterdam”

Päälä is een Nederlands merk, gespecialiseerd in T-shirts. In hun atelier in Amsterdam worden alle T-shirts ontworpen en gezeefdrukt met de hand. Hun collecties zijn geïnspireerd op de schoonheid van de natuur, Scandinavische eenvoud en grafische vormen.

Päälä en duurzaamheid gaan hand in hand: de kledingstukken worden gemaakt van hoogwaardige duurzame materialen zoals GOTS gecertificeerd biokatoen, tencel, ecovero, linnen en bamboe en worden bedrukt met inkten op waterbasis. Inkten op waterbasis creëren duurzame prints met een zachte touch. Het zeefdruk-atelier in Amsterdam is het enige in Nederland met het GOTS-certificaat, wat een lage milieu-impact garandeert.

Päälä kleding wordt geproduceerd in Litouwen, Turkije, Portugal, Bangladesh en India. Alle fabrikanten waarmee ze samenwerken zijn gecertificeerd door de Fair Wear Foundation.

“be part of our thoughtful world”

Thought is ontstaan in 1995 onder de naam Braintree Clothing in Australië, met focus op het gebruik van natuurlijke vezels. Tot vandaag, gebruiken zij heel veel hennep, maar ook nieuwere materialen zoals Tencel.
In 2002, verhuisden ze naar Londen, waar vandaag nog steeds hun hoofdkantoor is. Over de jaren heen, is hun focus op natuurlijke vezels uitgebreid naar volledig focus op milieu, mens en dier.

Thought is lid van Ethical Trading Initiative (ETI), een Britse alliantie van bedrijven, vakbonden en vrijwilligersorganisaties, met het doel de werkomstandigheden te verbeteren voor mensen die grondstoffen telen of consumentengoederen produceren. Audits hebben betrekking op de vrijheid van vereniging, veilige en gezonde werkomstandigheden en de afwezigheid van kinderarbeid.

Ondanks dat Thought nog steeds wol gebruikt (weliswaar traceerbare wol van schapen die goed behandeld worden) in ongeveer 5% van hun collectie, is de overige 95% van hun collecties PETA approved vegan.

Sinds 2015 doneren zij kledingoverschotten én stukken uit hun nieuwste collectie aan de Britse organisatie Smart Works. Deze non profit organisatie helpt werkloze vrouwen om zich netjes te kleden voor een sollicitatiegesprek. Daarnaast doneren zij ook nog aan organisaties die zich focussen op het milieu zoals Trees for Cities en The Woodland Trust.

Nog een leuk initiatief, elk jaar met Black Friday, lanceert Thought “Thoughtful Friday”, een campagne tegen massaconsumptie. Van de sales die zij genereren op Black Friday (of Thoughtful Friday), doneren ze 50% aan goeie doelen.