Nieuwe duurzame materialen

eucaplytusboom

Lyocell

Lyocell is beter gekend onder de merknaam Tencel, ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. TENCEL® is een zeer duurzaam geproduceerde vezel. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout, gewonnen uit een verantwoord beheerd bos, met officieel FSC keurmerk. Voordeel van eucalyptus is dat dit een zeer snel groeiende boomsoort is. 

De houtvezels worden verwerkt tot een zachte, soepele vezel, waardoor de stof aanvoelt als zijde. Er zijn heel weinig chemicaliën bij nodig en de chemische producten die worden gebruikt, worden vrijwel volledig opnieuw gebruikt. Het komt dus niet in de natuur terecht ,een nagenoeg gesloten systeem dus, waarvoor Lenzing in 2000 een belangrijke Europese milieu-prijs kreeg. Het afvalwater dat wel vrijkomt, is onschadelijk. Een ander voordeel is dat het een materiaal gemakkelijk verfstoffen opneemt, wat ertoe leidt dat bij het verven ervan veel minder verfstoffen gebruikt hoeven te worden dan bijvoorbeeld bij katoen het geval is. 

Daarbovenop is Tencel ook nog eens biologisch afbreekbaar.

EcoVero

Wederom een stof die ontworpen werd door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing.  EcoVero is een duurzaam alternatief voor viscose. In plaats van bamboe of eucalyptus, wordt hout uit Europa gebruikt, vooral uit Oostenrijk en Duitsland, voornamelijk beukenhout. Al dit hout is gecertificeerd door een keurmerk voor duurzaam bosbeheer, het FSC keurmerk. 

De cellulose vezel wordt geproduceerd door middel van een nieuw en innovatief milieuvriendelijk proces dat veel minder uitstoot produceert en minder impact heeft op water dan viscose. Bijna al de chemicaliën die gebruikt worden tijdens de productie van EcoVero worden opgeslagen en opnieuw gebruikt. In vergelijking met de productie van normale viscose, produceert EcoVero 50 procent minder uitstoot en wordt de helft minder energie en water gebruikt. Daarnaast is het bleken van de pulp 100 procent vrij van chlorine.

EcoVero is gecertifieerd met het EU Ecolabel en voldoet daarmee aan de strenge eisen omtrent de Europese milieuwetgeving vanaf grondstof over productie, distributie en afvalverwerking

Armedangels (één van de modemerken die u terugvindt in onze winkel) was het eerste kledingmerk dat Ecovero in zijn collectie heeft gebruikt in 2017.

koe met horens

Ecologisch dierenleer

Ik heb er even over getwijfeld of ik eco-leer in deze lijst zou zetten als milieuvriendelijker alternatief. Eco-leer is namelijk geen beschermde term, er zijn daarom verschillende definities van eco-leer. Maar een veelgebruikte definitie is ‘leer waarbij tijdens de bewerking zo min mogelijk chemische stoffen zijn gebruikt’.  Het leer komt wel degelijk van runderen of andere dieren. Daarom is eco-leer, net als chemisch bewerkt koeienleer, duurzaam in de traditionele zin van het woord: producten van dit materiaal gaan vaak lang mee.

Het verschil dat eco-leer maakt in milieu-impact is dat in het productieproces gebruik wordt gemaakt van een plantaardig looiproces. Hierbij worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt.Bij de klassieke manier van looien wordt namelijk chroom, aluminium en titaanzouten gebruikt, wat erg belastend is voor het milieu. Ecologisch looien gebeurt zonder deze schadelijke stoffen. In plaats daarvan looit men plantaardig, met tannines die men verkrijgt uit hout, schors en vruchten. Dit looiproces duurt 1 tot 3 maanden.  Door het zachte proces is de levensduur van plantaardig gelooid leer gemiddeld hoger dan dit van chroomgelooid leer.

Let bij de aankoop van eco-leer zeker ook op certifiëringen omtrent dierenwelzijn en of het leer afkomstig is als afvalproduct van de vleesindustrie. Er worden namelijk veel dieren gekweekt enkel en alleen voor hun huid. Het kweken van dieren heeft zowieso altijd een grote milieuimpact doordat het lang duurt vooraleer een dier volwassen is. Er moet veel voedsel, water en plaats voorzien worden voor het kweken van dieren. Daarom heb ik bewust gekozen om de producten in dierenleer tot een minimum te beperken in onze collectie. Het beetje leer dat je hier en daar terugvind (bijvoorbeeld in de handschoenen) zijn leer afkomstig als afval van de voedingsindustrie en op een milieuvriendelijke manier gelooid.

Zalmleer en andere visleren

Rog, kabeljauw, paling, zalm: van hun huid kan visleer worden gemaakt. 

Eigenlijk hoort visleer niet echt thuis in het rijtje van ‘nieuwe’ materialen. Het werd namelijk al duizenden jaren geleden door oude Egyptenaren gebruikt. Ook volkeren onder meer in Rusland en Mongolië gebruiken reeds eeuwen visleer in hun kleding en schoenen en andere voorwerpen.  Ze aten de vissen en van de overgebleven huiden werden bijvoorbeeld tassen gemaakt. 

Visleer en met name zalmleer is eigenlijk een zeer geschikt materiaal om schoenen en kledij mee te vervaardigen. Dat heeft een mooie structuur, het is vergelijkbaar met slangen- of krokodillenleer en het heeft een geometrisch patroon.

Het is een goede vervanger, maar uiteindelijk is fruitleer is een beter alternatief. Visleer is een afvalproduct; daardoor is het duurzamer dan leer, waar andere dieren vaak speciaal voor worden gefokt. Maar dat het een afvalproduct is, wil niet zeggen dat het ook echt beter is voor het milieu. De manier waarop het wordt gelooid, bepaalt hoe duurzaam het product werkelijk is. In China looien ze de vishuiden bijvoorbeeld met het giftige chroom-6 en lozen ze het afvalwater in de rivier. Als het leer duurzaam is gelooid, wordt dit vaak vermeld. Als consument moet je hier dus op letten.

ananas

Piñatex 

Piñatex is een stof gemaakt op basis van ananasbladeren die wordt gebruikt voor schoenen, tassen en kleding. Piñatex is cradle-to-cradle geproduceerd (de grondstof is volledig herbruikbaar) en wordt gemaakt van een restproduct van de ananasteelt. Het is veganistisch, maar is net zo sterk en soepel als dierlijk leer. Je kunt er dus prima schoenen en tassen van maken.

Er wordt wereldwijd op jaarbasis zo’n 40.000 ton aan ananasbladeren weggegooid. Doordat Piñatex wordt geproduceerd uit een afvalproduct van een bestaande industrie, is de milieu impact erg laag. Daarnaast worden er geen giftige chemicaliën of zware metalen gebruikt in de bewerking, waarbij de vezels samen worden gevild tot een substraat.

Er is alleen een kleine catch: Piñatex is niet biologisch afbreekbaar (maar wel recycleerbaar), omdat er naast ananasbladeren ook gebruik wordt gemaakt van op aardolie gebaseerde harsen. En het gebruik van aardolie, zo weten we, heeft rampzalige gevolgen voor het milieu. Daarbij komt dat voor de teelt van ananas vaak gebruik wordt gemaakt van pesticides, die veel schade veroorzaken in landen als Costa Rica.

Kapok

Kapok is een natuurlijke cellulosevezel die zich bevindt in gedroogde vruchten van de kapokboom. Deze boomsoort komt van nature voor in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, het Caribisch gebied en tropisch West-Afrika. Kapok is de meest milieuvriendelijke vezel op de markt. 

De kapokboom heeft een natuurlijke manier ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van dieren: harde stekels op de stam, zodat er geen menselijke tussenkomst en pesticiden nodig zijn om de boom en de vruchten te laten gedijen.

Het enige nadeel is dat, hoewel de vezel in weefsel kan worden geweven, er geen 100 procent kapok bestaat. De vezel is daarvoor niet geschikt. Het mengen van kapokvezels met andere materialen als katoen kan echter enorme hoeveelheden water besparen. Wanneer een kilogram katoen, wat nodig is voor het produceren van vier T-shirts, wordt gemengd met slechts 30 procent kapok, wordt maar liefst 3.000 liter water bespaard, het equivalent van vijftien volle badkuipen!

Deze vezel wordt nog niet zolang in kleding verwerkt aangezien men pas in 2006 erin geslaagd is de vezel te spinnen. 

kapok

Druivenleer

Druivenleer is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf VEGEA. De naam VEGEA komt van de combinatie van VEG (vegan) en GEA (Moeder Aarde). VEGEA company werd opgericht in 2016 in Milaan en ontwikkelt plantaardige alternatieven voor volledig synthetische olie-afgeleide materialen voor mode, meubels, verpakkingen, automotive & transport.

Vegea heeft een eigen proces ontwikkeld voor de valorisatie van wijnafval: druivendraf, dat bestaat uit druivenschillen, stengels en zaden die tijdens de wijnproductie worden weggegooid. Zij maken hiervan druivenleer. Het materiaal heeft een hoog gehalte aan plantaardige/gerecyclede materialen zoals plantaardige oliën en natuurlijke vezels uit de agrarische industrie.

Het materiaal voldoet aan de strengste Europese regelgeving (REACH), is oplosmiddelvrij, huisdiervriendelijk en gemaakt in Italië.

Het productieproces maakt geen gebruik van giftige oplosmiddelen, zware metalen en stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu.

Cactusleer

Cactusleer is op de markt gebracht onder de merknaam Desserto door het Mexicaanse bedrijf Adriano Di Marti. Dit bedrijfje is opgericht door 2 vrienden die zelf jarenlang in de meubel- en textielwereld hebben gewerkt en zich bewust afvroegen hoe ze de vervuiling veroorzaakt door deze industrieën konden verkleinen.

De Nopal cactus die gebruikt wordt om het leer te maken groeit op hun eigen ranch in Mexico tussen de bestaande flora in. Net zoals kurk, kan je één en dezelfde plant jaren gebruiken. Je hebt namelijk enkel de cactusbladeren nodig die om de 6-8 maanden geoogst worden. Eén plant kan zo ongeveer 8 jaar lang bladeren produceren. De Nopal cactus is zeer sterk. Er is daardoor geen extra water nodig en hij overleeft gemakkelijk de koude in de wintermaanden. De cactus wordt op een volledig biologische manier gekweekt.

Bovendien worden de cactusbladeren gewoon buiten in de zon gedroogd. Dus weer geen extra energie nodig. Om de gedroogde bladeren te verwerken tot leer zijn er wederom geen chemicaliën nodig.

De delen van de plant die niet gebruikt worden om er cactusleer van te maken, gaan naar de voedingsindustrie. Er blijft dus geen afval over.

Daarnaast is de Nopal cactus een soort die zeer veel CO² opneemt, ook mooi meegenomen.

 

Seacell

SeaCell is een relatief nieuw materiaal en bestaat uit biologisch zeewier gecombineerd met cellulose uit duurzaam beheerde bossen (lyocell, zie bovenaan) Het materieel is hernieuwbaar, 100 % biologisch afbreekbaar en veganistisch. 

SeaCell is een gepatenteerde vezel die geproduceerd wordt door het bedrijf Smartfiber AG in Rudolstadt (Duitsland). Het zeewier is afkomstig uit de IJslandse fjorden, een dunbevolkt gebied waar geen vervuiling en geen scheepvaart is. Het gaat om bruinwier dat biologisch gecertificeerd is. Bij het oogsten wordt alleen het regeneratieve deel van het zeewier afgesneden met speciale machines met bladwielen die geen schade veroorzaken. Er wordt maar één keer in de vier jaar geoogst. Het geoogste zeewier wordt op natuurlijke wijze gedroogd, gehakt en geplet. Het wordt niet chemisch behandeld, om zo de natuurlijke componenten van de plant te behouden. 

SeaCell is niet alleen milieuvriendelijk maar in de vezels zijn de bijzondere eigenschappen van zeewier opgenomen. Zeewier is gekend voor zijn huidbeschermende en ontstekingsremmende eigenschappen. Zeewier bevat de vitamines A, C, D, E en B12, aminozuren en minerale zouten. Wanneer SeaCell in contact komt met de huid dan bevordert het natuurlijk lichaamsvocht de overdracht van deze voedingsstoffen en mineralen. Hierdoor worden huidirritaties voorkomen en de kans op ontstekingen geminimaliseerd.
SeaCell voelt confortabel en zacht aan op de huid. Het is licht en ademend en neemt zweet snel op. Ook voor mensen die lijden aan allergieën of huidandoeningen is SeaCell zeer geschikt.