Duurzaamheid

Wat is ecologie? Ecologie is de wetenschap die alle levende wezens in de wereld en alle delen van de omgeving in detail onderzoekt.

Ecologie of duurzaamheid omvat enerzijds de impact op het milieu. Maar zeker niet te vergeten, ook de impact op de mens. 

Impact op het milieu beperkt zich niet tot CO² uitstoot of tot vervuiling. Maar hier wordt ook gekeken naar hoeveel grondstoffen er bijvoorbeeld nodig zijn, of hoeveel aardoppervlak of de hoeveelheid water die nodig is. Hier wordt gekeken naar de volledige voetafdruk van het kweken/produceren van de grondstof, over het maken en kleuren van de kledingstoffen tot de feitelijke productie van een bepaald kledingstuk.

Impact op de mens beperkt zich niet enkel tot de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt. Maar hier wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld eerlijke prijzen voor de boeren die de grondstoffen kweken, impact van water- en luchtvervuiling op de lokale bevolking en andere impact op de lokale bevolking zoals bijvoorbeeld schaarste aan weiland door grote katoenvelden.

Wist je trouwens dat biologisch en ecologisch niet hetzelfde zijn?

EU biolabel

Biologisch betekent met respect voor dier en milieu. Bij de teelt van biologisch katoen mogen in principe geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden. Biologische wol is afkomstig van schapen die op een diervriendelijke manier worden gehouden, geen hormonen krijgen en gezond, biologisch voer krijgen. Een kledingstuk dat ‘biologisch’ is, moet voldoen aan de strikte regels van de Europese biowetgeving. De termen ‘biologisch’ en ‘bio’ zijn immers wettelijk beschermd. Bioproducten herken je aan het EU- biologo (‘het groene blaadje’) en de term ‘biologisch’ op het etiket. Let ook even op de vermelding ‘organic’ als benaming. Organic wordt in het Engels dikwijls gebruikt als men eigenlijk biological wil zeggen. Let op dat de echte definitie van organic enkel wil zeggen dat een product van plantaardige of dierlijke afkomst is. Let dus zeker op certificeringen bij producten waar de term ‘organic’ gebruikt wordt. Want wol, bijvoorbeeld is altijd ‘organic’ aangezien het van schapen komt, maar daarom niet biologisch.

Ecologisch gaat een stap verder dan biologisch. Ecologisch kijkt ook naar de impact op de mens en naar de algemene milieuimpact. Een ecologisch vriendelijk product is zowel tijdens het productieproces én als afval niet schadelijk voor de leefomgeving, inclusief de mens. Maar ecologie kijkt bijvoorbeeld ook naar de algemene voetafdruk zoals bijvoorbeeld het landoppervlak nodig voor het telen van de grondstoffen. Ecologische producten herken je aan het EU-ecolabel.

EU ecolabel