Arbeidsomstandigheden

Naast impact op milieu, zijn arbeidsomstandigheden een tweede groot aspect van ecologie. Naast de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar materialen tot kleding veranderd worden, wordt er ook gekeken naar arbeidsomstandigheden van diegene die de grondstoffen kweken en bewerken. Dit gaat dus helemaal terug naar de boer die katoen kweekt, of de seizoenarbeider die katoen plukt. In het fast fashion model zijn er enkele grote problemen reeds hier al. De katoenboeren krijgen niet genoeg betaald voor hun katoen. Dit leidt in India bijvoorbeeld tot een hoge mate van zelfmoord door katoenboeren omdat die hun gezin niet kunnen onderhouden en geen uitweg meer zien.

kinderarbeid

Uiteraard heeft die lage katoenprijs ook impact op de arbeiders die de katoen komen plukken. Naast een te laag loon, zijn zij zelden beschermd tegen de schadelijke stoffen die op het katoen aanwezig zijn door veelvuldig gebruik van pesticiden. Bij de katoenpluk komt ook nog eens dikwijls het probleem van kinderarbeid. In Oezbekistan bijvoorbeeld, is er zelfs sprake van gedwongen arbeid door de overheid. Twee maanden in het jaar, wanneer de katoen geoogst moet worden, dwingt zij 1,5 tot 2 miljoen schoolkinderen van nog geen 9 jaar katoenbollen te plukken in plaats van naar school te gaan.

In veel spinnerijen en kledingfabrieken zijn arbeidsomstandigheden dikwijls ver van ideaal, zelfs soms ronduit gevaarlijk. Vele zullen zich nog wel de beelden herinneren van de ingestorte fabriek in Bangladesh waar meer dan 1000 werknemers omkwamen en nog eens meer dan 2500 werknemers gewond raakten, waaronder velen met zware brandwonden. Ook al heeft dit incident in 2013 een ware schokgolf veroorzaakt doorheen de hele wereld, helaas zijn er voor veel mensen de arbeidsomstandigheden nog steeds niet op vooruit geraakt. Zij werken dag in dag uit nog steeds in zeer gevaarlijke situaties. Naast de veiligheid van het gebouw zelf, zijn er ook in deze fase veel ongezonde situaties door het veelvuldig gebruik van chemicaliën in het verwerken en kleuren van de kledingstoffen. En ook hier weer worden mensen onderbetaald, is er nog steeds kinderarbeid en worden mensen gewoon op straat gezet van zodra ze ziek zijn.

Daardoor kies ik bewust voor niet enkel een biologische aanpak, maar voor de volledigere ecologische aanpak. Want hoezeer we ook denken dat we toch geen impact hebben op de arbeidsomstandigheden, onze keuze als consument draagt wel degelijk bij tot een eerlijkere wereld. Kijk zeker in de sectie certificeringen welke labels ook de arbeidsomstandigheden beoordelen.